Vandaag is het gedichtendag, het startschot van de Poëzieweek 2016. Johan Daisne (1912-1978) schreef ooit het Allermooiste Liefdesgedicht: 'Je Bent'... Een mooie illustratie van een veilige en blijvende band met partner.
Of zoals Sue Johnson het schrijft: "een hechte band biedt ons een veilige haven waar we met onze geliefde naar toe kunnen gaan en waar we steun en troost kunnen vinden".
Read more
In mijn praktijk zie ik veel koppels die worstelen met ontrouw, verliefdheid, een slippertje, een affaire, seks met iemand anders..
'Vreemdgaan' is van alle tijden en heel wat koppels hebben er vroeg of laat mee te maken in hun relatie. De cijfers liegen er niet om: 25 tot 75% van de koppels worstelt ooit met het thema, afhankelijk van de definitie die je gebruikt.
Read more
Marianne, een sympathieke jongedame klopt bij ons aan. Ze voelt zich somber. Alhoewel ze een hechte vriendenkring heeft die haar probeert op te fleuren, geraakt ze er niet uit. Ze wil meer inzicht in zichzelf en in haar relatie. Ze heeft het gevoel dat ze soms achter de feiten aanholt, dat ze telkens haar energie en tijd steekt in een man die minder wil engageren in de relatie dan zij.
Marianne stortte zich vol overgave halsoverkop in dit nieuw liefdesavontuur. De eerste maanden waren fantastisch, dit moest wel de ware zijn, zoveel zaken hadden ze gemeenschappelijk, elk vrij moment brachten ze samen door. Het leek wel een scenario uit een romantische Hollywoodfilm. Deze nieuwe liefde verzachtte de pijn van de breuk van de vorige relatie. Tot ook hier weer een kink in de kabel kwam. Zonder dat zij het zag aankomen, vroeg hij wat meer tijd voor zichzelf, had hij ruimte en vrijheid nodig. Marianne vraagt zich af wat ze fout doet. Waarom, alles ging zo goed? Ze had al luidop gedroomd van een toekomst samen. Wat kan ze doen? Deze relatie mag niet mislopen, ze kan het verdriet niet meer aan! Ze voelt zich er ellendig bij.
Samen met Marianne bekijken we haar hechtingsverhaal en hoe zij leerde om te gaan met intimiteit, verbinding, kwetsbaarheid. De stijl die voor Marianne het best aangepast was aan het milieu waarin ze opgroeide.
Read more
Tegelwijsheden zijn leuk. Onderstaande kreeg ik cadeau van een buurvrouw op de rommelmarkt. Ik ben er blij mee: hij kreeg een ereplaatsje in mijn bureau. En deze spreuk slaat bovendien de nagel op de kop. Of toch een beetje. Het valt inderdaad niet mee om een beeld te geven van een gezonde, volwassen liefde.
Read more
De Studiedag met Esther Perel (19 juni ‘15, Antwerpen) was een groots succes. Bijna vierhonderd mensen hingen aan de lippen van de enthousiasmerende, ontwapenende en uitdagende vakvrouw die Perel blijkt te zijn. Focus-op-verbinding was er ook en brengt zoals beloofd verslag uit.
Read more
Hoe ga je om met conflicten in een partnerrelatie? Er is niets mis met een ruzie, om aan te dringen dat een probleem opgelost wordt. Het is wel heel belangrijk om uit de negatieve spiraal van negatieve gevoelens te blijven..
Laboratorium in Seattle
De Amerikaanse psycholoog John Gottman en zijn echtgenote Julie Schwartz Gottman bestudeerden 30 jaar lang ruziemakende koppels in hun ‘love lab’ en ze konden tot 94% nauwkeurig voorspellen welke relaties (niet) zullen standhouden. Dit is interessant voor koppels en relatietherapeuten: het geeft duidelijk aan welke conflicten je relatie ondermijnen en de liefde schade berokkenen.
Read more
Vandaag, 19 mei, is de geestelijke vader van het contextuele gedachtegoed jarig... 95 jaar zou hij geworden zijn: Iván Böszörményi-Nagy (spreek uit als 'notzj') werd geboren in 1920, in Boedapest, Hongarije. Hij was een Hongaars-Amerikaans psychiater en psychotherapeut.
Read more