Loopsessies

Ik loop dus ik voel

Als gecertifieerd runningtherapeut loop ik graag met je mee. Zowel beginnende als geoefende lopers zijn welkom. Misschien ben je al een loper en wil je de therapeutische gesprekken al lopend doen. Dat kan, het is de perfecte combinatie: al lopend jezelf beluisteren en uitdrukken wat er zich aan onze binnenkant aandient. Of je bent een beginner en je zet het lopen ook in om je goed in je vel te voelen. Wie het hardlopen in zijn/haar leven integreert, geeft zichzelf een onuitputtelijke, tijdloze bron van energie en rust .

Lopen in 1984

Ik heb altijd graag gelopen. Als kind liep ik voor mijn plezier in de bossen en door de velden in de Kempen. Het voelde als onbezorgde & onversneden vrijheid en soms gaf het me het gewichtloze, euforische gevoel te kunnen vliegen. Ik herinner me nog zo helder de wat vochtige koelte die al uit de velden kwam gewaaid over de warme asfalt op zwoele zomeravonden. De geur van sneeuw, en het gedempte repetitieve geluid van mijn voeten die draven. Verwondering. Bomen die in schichten voorbijschieten zodat het lijkt alsof je echt snel gaat. Magisch. Koeien met hun blazende, natte dampende neuzen begroeten, kijken of er water in de beek stond en hoe het met de kikkers ging. Behendig springen en zweven over de schorsloze boomwortels in het zandpad. Longen en spieren die branden van Echt Alles Geven. De geur van de regen in nat haar. Ik ben blijven lopen, het is mijn grote jeugdliefde.

Altijd en overal: Goede tijden/slechte tijden, goedschiks/kwaadschiks, met steken/zonder steken, studerend/werkend, tijdens, met en zonder Covid, door regen, modder, sneeuw, sneeuwmodder, ijzel en hagel, bergop/bergaf, dikke laag factor 50 of wollen handschoenen, baby in de driewieler, bijtende honden, vervloekt, gracieus, struikelend, vallend, schaafwonden, in de schaduw tijdens een hittegolf, teveel laagjes/te weinig laagjes, teveel gegeten/te weinig gegeten, alleen/in gezelschap, eenzaam/overprikkeld, snel/traag, voorzichtig/roekeloos, asfalt/kasseien/ Finse piste, lachend/huilend/snikkend/rouwend/ vloekend/ biddend/berustend/piekerend/ontredderd/ gestresseerd/obsessief/kalm, binnenland/buitenland, de uitlaatgassen op de Turnhoutsebaan, op een strand, zeedijk, frisse lucht in het Zoniënwoud, Zwetend en hijgend. Kreunend/blazend, Verliefd, verloofd, getrouwd, in scheiding, gescheiden. Diepe treurnis, in euforie. Linkeroever/rechteroever, aards/transcendent, Met muziek (Keith Jarrett) /in stilte. Volle Maan/vallende sterren, (hoog)zwanger, postpartum, met en zonder zoogcompressen, .….

Altijd met Asics Kayano’s. De verstrengeling van lijf, bewustzijn en brein. Cadans en ritme. Armen en benen. Lopen om de geest open en aandachtig te maken, in het nu, the Present Moment. Fysieke en geestelijke energie tanken. Onszelf en onze gevoelde gewaarwording te beluisteren. De vibrerende levendigheid binnenin. Al lopend de signalen van dit lichaam begrijpen, interpreteren, er betekenis aan geven. Kom er thuis, tot rust, tot (zelf)acceptatie, tot nederigheid, tot mezelf, tot zelfonthulling, tot wat is, tot onderzoek van innerlijk verzet en verwerping, tot vergeving, tot zelfobservatie, tot Enchantment, de Intensiteit van het Leven te voelen, de vreugde te zijn, te bestaan. …

Schuiloord

Lopen helpt doorheen de aardbevingen, stormen en golven die bij het Leven horen, er inherent aan zijn. het kan een schuiloord zijn waar de loper niets anders moet doen dan harmonie te zoeken met de draagkracht, zwaartekracht en middelpunt: omhoog voorover vallen en de ene voet voor de andere te zetten. Ademen. In en uit. Eén bewuste ademhaling en een paar looppasen zijn al voldoende om wat ruimte te maken in de opeenvolging  van de ene gedachte na de andere. Hoe merkwaardig: het woord ademen is afgeleid van het Oud-Indische woord 'Atman', dat 'ziel' betekent. Eenvoud. Overgave. Gedragen. Verwarmd door de zon, verlicht door de maan. Gedachten op nul. Of laten razen. Geniaal, simpel, serener. Groei, geen perfectie. Lopen geeft stof, ook tot nadenken. De zwaartekracht is als een immer aanwezig liefdevol Veld, altijd geduldig en bereid om te verwelkomen, ontvankelijk en niet-(ver)oordelend aanwezig. ‘Daar ben je weer, loopster/loper, ik heb geduldig op je gewacht, kom! Ik verdraag je. En ik vang je als je valt. Ik ben er’.

Be still, my gypsy mind, from your whirling like a perpetual gyroscope, constantly restless, ever on the move.
Edward Hays

Zelfhelend vermogen

Dan, de blessures. Die waren mijn echte disruptieve Hardship. Ze luidden telkens de moeilijkste periodes in mijn leven in. Ze waren ook altijd de prelude op een kantelpunt. Ik liep, letterlijk, vast. Er brak iets, een hart, een sleutelbeen, een voetbeentje. Iets was overbelast, weefsel, vliezen, pezen. Er moest iets veranderen, verruimen.. We only grow through hardship… . Hier mijn voorlopige blessure-inventaris van 40 jaar en duizenden kilometers lopen: Schaafwonden (knieën, handen, ellebogen, links en rechts), Shinsplints (rechts, daarna ook links. ), een Jones fractuur (links), Hamstring Tendinopathy (restant van die Jones fractuur, links ), een sleutelbeenbreuk (rechts), fractuur borstbeen (midden). To be continued. Wat dan? Wachten, rusten, vertragen, verstillen, rouwen, tot de blessure genezen is. Het is dit zelfhelend vermogen van de mens waar ik ook als therapeut op vertrouw. En dan eindelijk de draad terug oppikken, geleidelijk. Door de tijd richting herstel. Lopen heeft van mij een trouwe aanhanger van toewijding gemaakt : "Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better."

Running Therapie

Een sleutelbeen geneest goed. Het is een soepel en sterk bot dat makkelijk en vaak simpel breekt en snel weer herstelt: onze kreukelzone om borstkas en hart te beschermen, de verbinding tussen borstbeen en schouderblad. & Toch ook erg pijnlijk. Het geneest niet van de ene dag op de andere: heling is geen gebeurtenis maar een proces. 

Lopen en therapie leunen voor mij dicht bij elkaar aan: gewaarworden, bewegen, zelfobservatie, zelfkennis. Pay attention to the Tension. Ik volgde de opleiding Running Therapie in België bij runningtherapie.be (in samenwerking met Bram Bakker) en ben gecertificeerd running therapeut. Dixit psychiater en opleider Bram Bakker: Via ons lichaam kunnen we doeltreffend invloed uitoefenen op het functioneren van het brein. Runningtherapie is een wetenschappelijk bewezen werkzame behandeling van depressie (‘evidence based’). En op het moment dat we de positieve invloeden van lichaamsbeweging op onze hersenen begrijpen duiken er veel meer toepassingsmogelijkheden op om runningtherapie in te zetten bij het bestrijden van psychische klachten: stress-reductie, minder piekeren, betere concentratie, herstel dag-nacht-ritme, enzovoort enzovoort. Het mooiste is wellicht dat Runningtherapie gecombineerd kan worden met alle mogelijke andere behandelingen, variërend van psychotherapie tot medicatie, en dat er eigenlijk geen bijwerkingen zijn. Zelfs mensen die niet van bewegen houden knappen er toch van op.

Tijdens het lopen kunnen we onszelf helder en beluisteren, met liefdevolle nieuwsgierigheid:

  • Zit ik goed in mijn vel nu, vandaag?

  • Ben ik afgestemd op mezelf, nu, vandaag?

  • Heb ik toegang tot mijn eigen gevoelswereld? Ben ik aandachtig? Aanwezig?

  • Ben ik vandaag in het reine met mezelf, trouw aan mezelf?

  • Kan ik mezelf uitdrukken, kenbaar maken aan mezelf, en wat zich aandient met zelfcompassie bereflecteren?

  • Kan ik mijn lichamelijke sensaties en spanningen in emoties vertalen?

  • Wil ik in deze situatie acceptie of eerder verandering?

  • kan ik alleen zijn met mezelf?

  • Vind ik in dit lopen een evenwicht tussen spanningsopbouw en -ontlading?

  • ….

... I feel like the act of running represents, concretely and succinctly, some of the things I have to do in this life. I have that sort of general, yet very strong, sense. So even on days when I think I’m not feeling so great and don’t feel like running, I tell myself, “No matter what, this is something I have to do in my life,” and I go out and run without really ascribing a logical reason for it. That sentence has become a kind of mantra for me: No matter what, this is something I have to do in my life.
— Haruki Murakami, Novelist as a Vocation

Waar lopen we? Creature of Habit, ik hou van dezelfde route, elke keer opnieuw. Hetzelfde Havenhuis in al haar grijstinten (I love you so much Zaha) , de prachtige stadsdieren, de stille boten op de Houtkaai, de majestueuze Scheldebocht. Zonsopgang aan de Mexicobrug. Grafitispuiters in Park Spoor Noord. Altijd hetzelfde, altijd anders. Roze wolken, de knallende geluiden van het skatepark. Een groen ziekenhuis dat langzaam verrijst. Soms is het gewoon wachten, stormkop, tot de wind je vangt.. Rondje Havenhuis vanuit de Wetstraat (Stuivenbergplein, Park Spoor Noord, Kempisch Dok, Houtkaai, Mexicobrug, Havenhuis, eventueel de Scheldebocht er nog bij, en terug).

Wat heb je nodig? Een attest van je dokter dat je mag sporten (niet verplicht maar wel aan te raden, zeker als je ouder bent dan 35 als man, of ouder dan 45 als vrouw). Een degelijk paar loopschoenen, losse kledij, een warme trui of jas, een flesje water...

Wat kost het? Eerst dit: Lopen is altijd en overal gratis. Alles wat echt van waarde is, is onbetaalbaar. Een loopsessie kost 75 euro voor een sessie van 70 minuten.

Alles in het leven vraagt bondgenoten, ook duurzaam hardlopen. Dit zijn de mijne:

Melanie Vandenberghe, https://www.drvandenberghe.be

Garmin Forerunner. Geen must. Je beste meetapparaat is je eigen lichaam.

Elaheh, beste vriend van mijn Glutes en Hamstrings: https://www.magnus-kinesitherapie.be/nl/magnus/kinesisten/antwerpen/elaheh-ahmadi

Rennr. gedeelde vreugde is dubbel. https://rennr.be

Praise for Nike Dry -FIT: https://www.nike.com/be/hardlopen

Ascics Kayano.. https://www.asics.com/be/nl-be/womens-running-shoes

runningtherapie.be

Keith Jarrett: shokz.com/products/openrunpro

de Tibetaanse lama en marathonloper Sakyong Mipham Rinpoche, Moving with the Mind of Meditation / Running and Meditation

Cooperating with Two Forces:

the Force of Gravity and

the Force of the Road

Let the Force be with you. Obi-Wan Kenobi
— Danny Dreyer - Chi Running

Lopen is fantastisch. Lezen ook... Maar, nooit tegelijkertijd. Een aantal aanraders:


Bram Bakker en Simon van Woerkom. Running therapie. Het standaardwerk voor lopers en professionals. De Arbeiderspers.
Achterflap: "Steeds meer wordt hardlopen ook gebruikt als mogelijkheid om psychische klachten te behandelen. Wat runningtherapie inhoudt, wordt in dit boek uitvoerig besproken, net als de werkingsmechanismen ervan. Daarbij komen zowel de puur fysieke aspecten aan de orde als de psychologische betekenis die regelmatig bewegen heeft."

Malcolm Balk en Andrew Shields. De kunst van het hardlopen. Verbeter je prestaties met de Alexandertechniek. Thoeris, Amsterdam.
De kunst van het hardlopen zit in het proces, en moet elke keer dat je loopt opnieuw worden herontdekt. "De kunst van het hardlopen geeft ons een nieuwe en verfrissende benadering van hardlopen. Het leert ons om hardlopen te beschouwen als een kunst in plaats van alleen maar een manier om je lekker te voelen. Balk en Shields hebben een visie op hardlopen ontwikkeld die gebaseerd is op de beginselen van de Alexandertechniek. Dat is een eenvoudige en praktische methode om je coördinatie, balans en bewegingsvrijheid te verbeteren - dingen die in ons dagelijks leven ontbreken."

Haruki Murakami. What I talk about when I talk about running.
A Memoir. Vintage Books. Running day after day, piling up the races, bit by bit I raise the bar, and by clearing each level I elevaye myself. "A must-read for fans of this masterful yet private writer as well as for the exploding population of athletes who find similar satisfacytion in distance running."

George Hulskramer. De Tao te King voor hardlopers. Lopen in de geest van Lao tse. Altamira - Haarlem.
Geef de wijze loper in jezelf de kans je een tijdje te coachen en je zult ontdekken dat de Tao je meer nabij is dan je denkt. George Hulskramer ging te rade bij de taoistische levenswijsheid van Lao tse, die 2500 jaar geleden zijn meesterwerk Tao te King schreef, dat nog altijd een onuitputttelijke bron van inspiratie vormt voor iedereen op zoek naar de zin van het leven. De Tao te King voor hardlopers bestaat uit 81 pakkende teksten - evenveel hoofdstukken als de Tao te King telt". "Beweging is het kenmerk van alle leven. Van de kleinste elementaire deeltjes tot de ontelbare sterren van het heelal danst en vibreert de schepping zonder ook maar een moment aan zichzelf gelijk te blijven".

Jan Knippenberg. de Mens als duurloper. uitgeverij Elmar.
''Lopen is geen sport maar een manier van reizen, waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen.' Pagina 15: Dan is de Homo Sapiens als soort wellicht een uitstekende 'lange-afstandaflegger' geweest, op zoek naar voedsel, jagend of verzamelend... Hardlopen is een van de meest natuurlijke vormen die we kennen en je leert het tenslotte altijd nog het beste op je blote voeten langs de vloedlijn van het strand door veel lopen, zonder schema's in de natuur en rustig aan. Als je nog kunt praten is het goed.