De jonge Nederlandse filosofe Simone Van Saarloos schreef vorige maand een boek (Het monogame drama, 2015) over polyamorie en raakte daarmee een gevoelige snaar.. Zowel De Morgen, De Correspondent als Humo schrijven erover.
Ook in mijn praktijk zie ik veel koppels die worstelen met ontrouw, verliefdheid, een slippertje, een affaire, seks met iemand anders..
'Vreemdgaan' is van alle tijden en heel wat koppels hebben er vroeg of laat mee te maken in hun relatie. De cijfers liegen er niet om: 25 tot 75% van de koppels worstelt ooit met het thema, afhankelijk van de definitie die je gebruikt.
Partners experimenteren soms ook met de grenzen van hun relatie ('je mag seks hebben met iemand anders maar er niet verliefd op worden'), maar merken vaak dat het makkelijker is gezegd dan gedaan. In de praktijk zorgen die experimenten binnen de kortste keren vaak voor onrust en angst. (Samen) fantaseren over het verbreken van die exclusiviteit kan spannend en opwindend zijn, maar wie die fantasieën in de praktijk brengt, kijkt al gauw aan tegen een groot gevoel van onveiligheid en onrust.
Hoe komt dat? Waarom kiezen we niet collectief voor 'vrijheid blijheid'?
Volgens recent onderzoek zijn we 'van nature monogaam'. De meeste mensen voelen zich het beste als ze een exclusieve relatie hebben, waar ze allebei 'the one and only' zijn voor elkaar. De exclusieve emotionele band die we met onze partner hebben is dan onze uitvalsbasis. En het gevoel de eerste en de enige te zijn, biedt een veilige haven.
Een affaire bedreigt ook ons zelfwaardegevoel. Als mensen vertellen hoe ze zich voelen nadat hun partner hen heeft bedrogen, gebruiken ze woorden zoals: 'allesverwoestend, bedrog, verraad, het einde van mijn leven zoals ik het kende'.
Dr. Sue Johnson, het boegbeeld van EFT, is stellig: volgens haar is de kern van een gelukkige relatie het diepe vertrouwen dat beide partners belangrijk zijn voor elkaar en dat ze zullen reageren als de ander een beroep op hen doet. En een affaire knaagt aan dit vertrouwen..
Een affaire hoeft nochtans niet het einde van je relatie te betekenen.
Het zet wél zowat alles op zijn kop, bijna altijd leidt het een flinke crisis in en kan een tijd alles op losse schroeven zetten..
Het zal nooit meer zijn zoals voorheen. Maar het hoeft niet slechter te zijn. Het zal anders zijn. En het kan een impuls zijn voor een nieuwe kans, 'never waste a good crisis'.
Ik raad koppels die samen worstelen met het thema ontrouw vaak aan om naar de verfrissende TED Talk van relatietherapeute Esther Perel te bekijken: Rethinking infidelity ... a talk for anyone who has ever loved
En minder als detective te vragen naar pijnlijke details van de affaire, maar na te denken over onderzoekende vragen over betekenis zoals:
- wat betekende deze affaire voor jou?
- wat heb je ontdekt over jezelf door deze affaire? En wat betekende dat voor jou?
Wil je samen kijken hoe een affaire ondanks de pijn een nieuwe kans voor je partnerrelatie kan betekenen?
Welkom voor een kennismakingsgesprek! Gun je relatie de ondersteuning die ze waard is.
Meer lezen? Dr. Sue Johnson. Laat me niet los. Met oefeningen voor een levenslange monogame relatie. Kosmos Uitgevers 2013?
gepost door Jasmien