Lang moest ik niet zoeken naar een foto van mijn collega Daniel en mij voor onze website: schermafbeeldingen van de focustraining in de Zoomroom van onze focustrainer Lia.
‘Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?’ Een vraag die ik graag aan koppels stel. Ook collega’s kunnen ze beantwoorden. Daniel en ik zijn allebei (oa) opgeleid in het EFT model van de Canadees Les Greenberg. Voor de opleidingsdagen van Level III (bij Focus on Emotion) zaten we veel samen in de auto van Antwerpen naar Leuven (Keizersberg) en terug. 2021, een bewogen herfst was dat, lange ritten en gesprekken in de file. Over lopen en fietsen, Liefde, gebroken harten, oud zeer … Gelijkenissen en verschillen. Daniel, cliëntgericht therapeut, Jasmien, systeemtherapeut. De professionele mayonaise pakte. En de timing deed de rest. Sinds september 2022 werken we samen in de Wetstraat, Daniel op de tweede V aan de tuinkant en ik (Jasmien) op de 1e V aan de straatkant met de Blauwe Regen. Als wij teambuilden, dan hangen we een gevelbord op, of oefenen we focussen.
We volgen samen de online Groeigroep focussen, januari - november 2023, met Lia Zagers en vier andere focussers (www.innerfocus.be). Focussen. Een mooi werkwoord. Je vindt het ook terug in het hart van de naam van de praktijk en ons model (EFT): www.focus-op-verbinding.be
De F van EFT staat voor focussen . Focusing verdiept alles wat je doet. Focussen gaat over mild en mindful aandacht geven aan hoe je lichaam een situatie in zich draagt. Focussen helpt je om dat wat je ergens al vaag kon aanvoelen, beter te begrijpen en te verwoorden. Dat wat je impliciet al wist, wordt meer expliciet. Dit leidt tot meer en dieper weten, tot een scherper inzicht, tot nieuwe mogelijkheden, een plan, een oplossing, nieuwe energie, concrete actie. Door te focussen ontwikkel je meer autonomie, zelfvertrouwen, creativiteit en draagkracht.
De grondlegger van Focussen is Prof. Eugene T. Gendlin, hoogleraar psychologie en filosofie aan de Universiteit van Chicago. In de jaren ’60 onderzocht Gendlin waarom bepaalde cliënten in psychotherapie meer succesvol waren dan anderen. Hij ontdekte dat de sleutel tot positieve verandering verband houdt met een waarnemende, open en verkennende aandacht voor het eigen lijfelijk aanvoelen van situaties in het hier en nu. Op die basis ontwikkelde hij een manier waarmee je dit soort aandacht kunt aanleren en hij noemde dit ‘Focusing’.
Experiëntiële psychotherapie is de overkoepelende benaming voor alle humanistische therapieën en onderscheidt zich hiermee van psychodynamische therapie, cognitieve gedragstherapie en de systeemtherapie. In de experiëntiële of ervaringsgerichte benadering zijn we gericht op het contact maken met de eigen onderliggende ervaringsstroom en daar symboliseringen voor vinden. Een ervaring wordt dus gesymboliseerd, krijgt uitdrukking, er groeit een ‘gevoeld inzicht’ omtrent wat de cliënt bezighoudt. Dit besef overstijgt het louter rationele begrijpen of de cognitieve verklaring. Dit alles gebeurt in het nabijzijn van een begrijpende, meezoekende, aanvaardende, authentieke en ondersteunende andere.
Spreekt het je aan? Welkom in onze praktijk.
meer lezen?
een video met Les: Six principles for working with emotions. In this video, Les Greenberg explains the six important principles when working with emotions in Emotion-Focused Therapy. The Counselling Channel https://www.youtube.com/watch?v=VfsVqk-ke_s