Mensen vragen vaak hoe lang het duurt vooraleer ze terug rust, energie en vertrouwen vinden. In dit artikel lees je wat wetenschappelijk onderzoek ons leert over het optimaliseren van het therapeutisch proces.
Aantal sessies
Hoelang denk jij dat je therapie nodig zult hebben? Dit is de beste voorspeller van het aantal sessies dat in werkelijkheid zal plaatsvinden.
Ben je introvert? Dan heb je mogelijk iets meer tijd nodig om een vertrouwensrelatie op te bouwen met je therapeut waardoor de therapie een aantal sessies langer duurt.
Wat is je eerste indruk van de therapeut en van therapie? Geloven in de slaagkansen van je therapie en je goed voelen bij je therapeut helpt je gemotiveerder aan de slag te gaan! Voel je ongemak in de therapie? Bespreek dit dan met je therapeut.
Een cadeautje
Ben jij een “therapie-shopper”? Teleurgesteld in al die veelbelovende therapieën en dan maar weer op zoek naar iets anders? Zie het als een leerkans. Kijk moedig in eigen boezem en ga op zoek naar patronen. Het is niet vreemd dat patronen die zich afspelen in je leven ook terugkeren in je therapeutisch proces. Neem rustig de tijd dit te bespreken met je therapeut en sta ervoor open om te kijken wat je daaruit kan leren. Misschien leg je de lat wel te hoog en moeten je doelen aangepast worden? Of misschien voel je je ook snel geraakt in het dagelijks leven en doet zich dat ook voor tijdens de sessies. Zie het als een cadeautje. Je krijgt de kans hieraan te werken in alle vertrouwen met een helpende therapeut die begrijpt wat er gebeurt en die aanwezig blijft voor jou zonder je af te wijzen of op te geven. De nieuwe inzichten die je opdoet in de veilige ruimte van de praktijk, kan je daarna inzetten in het leven buiten de praktijk!
Succesvolle therapie
Al veel jaren op de teller? Of al (te) veel meegemaakt? Hoe ouder je bent en/of hoe meer pijnlijke levenservaringen je hebt meegemaakt, hoe meer tijd het vraagt om zaken te veranderen. Ze zijn als het ware een beetje ingesleten. Hoe meer psychische wonden je hebt, hoe meer tijd je jezelf bestgeeft om ze te verzorgen en ze te doen helen.
Denken jij en je therapeut hetzelfde over de oorzaken van je klachten en over de manier waarop dit te behandelen en de doelen van je behandeling? Dit is namelijk dé weg richting een succesvolle therapie!!! Tip: spreek duidelijk je verwachtingen uit en pas ze samen aan indien nodig.
Uit: Klinische psychologie, diagnostiek en therapie, Guus Smeets, Arjan E.R. Bos, Henk T. van der Molen, Peter Muris, Noordhoff Uitgevers.
Gepost door Nancy